02/11/2014

Persoverzicht 24 – 31 oktober

De aantrekkingskracht van het kalifaat 25/10/2014 – BBC Magazine 

In juni riep de leider van de Islamatische Staat het kalifaat uit, dat zich uitstrekt over delen van Syrië en Irak. Abu Bakr al-Baghdadi noemt zichzelf ook de kalief of de leider. Edward Stourton bestudeert de historische vergelijking en vraagt zich af wat het kalifaat juist is en waar de aantrekkingskracht ervan zich bevindt.

Egyptische gevangenen in hongerstaking – 28/10/2014 – Orient XXI

Waarom zijn de politieke gevangenen in Egypte in hongerstaking? Eerst en vooral omdat hun revolutie verbeurd verklaard is en omdat hun leven “een dergelijk mindere waarde heeft dan de vrijheid, dat ze het kunnen opofferen”. Portretten van enkele activisten met hun eigen traject, maar met dezelfde droom. Namelijk die van rechtsstaat.

“Nieuwe mijnramp in Turkije kwestie van tijd”28/10/2014 – Dewereldmorgen.be 

Vlak na de dodelijke mijnramp van 13 mei 2014 in de Turkse mijn van Soma beloofde de regering maatregelen. Bijna een half jaar later is er nog niets veranderd aan de werkomstandigheden van de arbeiders en vrezen ze een nieuwe ramp.

Het Tunesische verkiezingsresultaat is niet simpelweg een overwinning van het secularisme op het Islamisme.– 29/10/2014 – The Guardian

In een regio die geteisterd wordt door extremisme en burgeroorlog, lijkt de overwinning van de secularisten een nieuw bewijs van de vooruitgang van Tunesië en het lichtpuntje in de duistere regio. Maar de strijd tussen Nidaa Tounes en Ennahda is complexer dan eenvoudigweg die tussen secularisten en Islamisten.

 

©EPA/Tolga Bozoglu | Mensen betreuren hun familieleden na een mijnexplosie nabij  Soma,  in de provincie Manisa, Turkije, op 14 Mei 2014.

©EPA/Tolga Bozoglu | Mensen betreuren hun familieleden na een mijnexplosie nabij Soma, in de provincie Manisa, Turkije, op 14 Mei 2014.