05/12/2014

Persoverzicht 29 november – 5 december

Wie redt de vluchtelingen uit het kerkhof van de Middellandse Zee? – 29/11/2014 – Rue89 

Door het Mare Nostrum programma te laten varen, keert Europa haar rug naar de grootste humanitaire operatie in de Middellandse Zee, die instond voor de redding van meer dan 150.000 personen. Met Triton wordt de prioriteit weer bij grenscontrole gelegd.

Syrische vluchterlingen in Europa: het recht staat niet aan hun kant  – 02/12/2014 – Al Jazeera 

Meer dan 150 Syrische oorlogsvluchtelingen, waaronder oude mannen en vrouwen en baby’s, demonstreren vreedzaam voor het Griekse Parlement sinds 19 november. Sommigen van hen zijn sinds maandag in hongerstaking en verschillenden zijn al opgenomen in het ziekenhuis. De vluchtelingen willen de nodige reisdocumenten op Griekenland te verlaten, een land dat fel getroffen werd door de crisis, waardoor de economische situatie er te slecht bevonden wordt om hun verwachtingen in te lossen. Helaas, en ondanks het goede gedrag van de vluchtelingen, kan de Griekse overheid de protesteerders niet het recht toekennen om vrij naar andere Europese landen te reizen om daar te werken of asiel aan te vragen.

In Mosul, la vita non è bella ... –  02/11/2014 –  L’Orient le jour

Ondanks hun beloftes zijn de jihadisten van IS er niet in geslaagd de levensomstandigheden te verbeteren voor de inwoners van Mosul, de op een na grootste stad in Irak. Wanneer de jihadistische groepering Islamitische Staat (IS) de stad veroverde  op 10 juni, beloofde hun propaganda de omstandigheden van de mensen die er wonen te verbeteren. Zoals de naam doet vermoeden, is de staat er immers op uit om niet enkel gebieden te veroveren, maar ook om er het dagelijkse leven te controleren, zoals een echte staat zou doen.

Mogelijk vervroegde vrijlating Mubarak ontlokt burgerprotesten – 02/12/2014 – Dewereldmorgen

Groepen burgers gaan in Egypte de straat op in protest tegen de mogelijk vervroegde vrijlating van Hosni Mubarak (86). De voormalige president van Egypte wordt niet berecht voor aanklachten van corruptie en samenzwering. Met dit vonnis vreest men voor een teloorgang van de Egyptische Revolutie. Alles voor niets geweest?

Boom in mensensmokkel in Libië – 2/12/2014 – Middle East Eye

Sinds de Libische revolutie van 2011, zijn de rechterlijke instituties en de veiligheid in het Noord-Afrikaanse land ineen gestuikt, waardoor een onduidelijke situatie overblijft betreffende de milities en de gevangenissen, waarvan velen nu buiten de staat om functioneren. De rendabele handel in mensen, olie, voeding, goederen, drugs en wapen via de zuid-grenzen met Niger, Tsjaad en Soedan is aanzienlijk toegenomen en het aantal Libische migranten die Europa via de zee bereiken is onthutsend.

réfugiés syriens

© Getty | Syrische vluchtelingen verzamelen op het Syntagmaplein om hulp te vragen aan de Griekse overheid.