27/02/2015

Persoverzicht van 20 tot 27 februari

Hoe de Islamitische Staat haar imperium van terreur uitbreidt – 21 februari – The Guardian – 21 februari – The Guardian  

In tegenstelling tot de langzame en zorgvuldige opkomst van Al-Qaida, is Isis haar wereldwijde bereik aan het uitbreiden, soms bij groepen met een zeer uiteenlopend geloof.

In Jemen, de uitvinding van het politieke sektarisme; De spiraal van het land doorbroken – 23 februari – Orient XXI  

In de afgelopen jaren heeft Jemen de ontwikkeling van een model toegepast, het politieke sektarisme dat allesbehalve een erfenis uit het verleden is. Om de uiteenlopende krachten van het land tegen te gaan, moet het land verbonden worden door een politieke visie die het nationalisme en burgerschap combineert.

Hoe Turkse troepen Syrië zijn binnengevallen met ISIS en Koerdische Bijstand? – 23 februari – Al Akhbar.  

Turkse troepen zijn Syrië binnen geraakt, als onderdeel van een goed geplande operatie, om de overblijfselen van Suleiman Shah te verplaatsen. De « naadloze » operatie vertrouwde op allianties en afspraken gesmeed door Ankara met de Koerdische kracht in de regio en de Islamitische Staat van Irak en Syrië (ISIS). Vandaag koos Turkije een nieuwe locatie om de grootvader van de stichter van het Ottomaanse rijk te begraven, om zo een meer actieve rol te spelen in de activiteiten die plaatsvinden in het noorden van Syrië, in het bijzonder in zaken met betrekking tot de Koerden en het Syrische leger.

Assyrische christenen crowdfunden een leger om thuisland terug te winnen van ISIL – 26 februari – Al Jazeera  

Op een geheim trainingskamp net ten noorden van Mosul, tien mijl van de frontlinies met de Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIL), is de eerste golf van Assyrische christelijke vrijwilligers voor de Nineveh Protection Unit (NPU) net klaar met hun boot camp. Deels gefinancierd door een Assyrisch-Amerikaanse tv-marathon campagne en getraind door een handvol freelance Amerikaanse militaire veteranen, zijn zo ongeveer 500 mannen ingesteld om zich volgende week in te zetten als onderdeel van een onorthodox – en onbewezen – project.

Toen de beul van IS nog een brave schooljongen was – 27 februari – De Morgen

Jihadi John, de IS-strijder die in verschillende onthoofdingsfilmpjes te zien is, werd gisteren geïdentificeerd als Mohammad Emwazi en zou afkomstig zijn uit West-Londen. DeDaily Mail plaatste vandaag de eerste jeugdfoto’s van de man, waarop hij te zien is als een brave schooljongen met een ‘engelengezichtje’, op de voorpagina. Een sterk contrast met de meedogenloze terrorist die achter het zwarte masker schuilt.