13/02/2015

Persoverzicht van 6 tot 13 februari

Arabische jongeren: vaak gemarginaliseerde maar belangrijke actoren – 6 februari 2015 – Orient XXI

Desondanks hun belangrijke rol in de Arabische revoluties, worden de jonge actoren vaak in de marge van het politieke proces gehouden . Toch hangt de toekomst van deze landen van hun af . De eerste bijeenkomst van Oost-XXI op 6 februari in Tunesie focust zich daardoor ook op de aspiraties van deze jongeren.

Koning Abdullah , krijgsheer voor Arabische interventie in Syrië ? – 10 februari 2015 – Courrier International

Sinds de aanstelling van Jordaanse bestuurder Maaz Al- Kassasbeh staat zijn land op de eerste rij in de oorlog tegen ISIS . Daarnaast stemmen Saudi’s ervoor om de voorteugels te nemen voor een oorlog van Soennitische Arabieren in Syrië en Irak.

 Herhaalt het verhaal zich in Egypte? – 10 februari 2015 – Al Akhbar

Herhaalt de geschiedenis zich in Egypte of maakt het opnieuw dezelfde foutent? Zo een vier jaar geleden riep de oppositie een boycott van de tweede ronde van de verkiezingen op, omdat kandidaten van de nu verdwenen Nationale Democratische Partij (NDP) een verdachte overwinning kende, waarin ze 95 procent van de parlementaire zetels wonnen, zelfs in wijken waar NDP steun had verloren aan de oppositie en onafhankelijke partijen.

Het hoofd van Sharia4Belgium veroordeeld tot twaalf jaar in de gevangenis – 11 februari 2015 – Le Monde

Verschillende leden van de Belgische Sharia4Belgium islamitische groep warden woensdag 11 februari veroordeeld  voor de vorming van een  » terroristische organisatie  » . Fouad Belkacem , 32 , de belangrijkste ideoloog en prediker, werd door het Antwerpse Strafhof tot twaalf jaar in de gevangenis veroordeeld voor het leiden van de salafistisch geïnspireerde groep, beschouwd als de eerste provider in België strijders naar Syrië .

Honderden migranten zijn deze week gestorven in het Middellandse Zeegebied – 11 februari 2015 – The Guardian

Meer dan 300 migranten zijn deze week in de Middellandse Zee verdronken . Hierdoor zijn er nog meer zorgen met betrekking tot de logica en moraliteit in de beslissing van Europa om de maritieme reddingsoperaties te verminderen sinds vorig jaar.