10/04/2015

Persoverzicht van 3 – 10 April

Ongemakkelijke dagen in Dhiba , Tunesië – 2015/04/06 – Oost XXI 

REGIO tussen mensensmokkel en onveiligheid

In Tunesië wordt de nieuwe regering die aantradt op 6 februari onmiddellijk geconfronteerd met sociale spanningen in het zuiden die herinneren aan de dringende economische hervormingen. Het verder ontwikkelen van achtergestelde gebieden is een grote uitdaging voor de regering van Habib Essid. Voorbij de sociaal-economische problemen is er het veiligheidsrisico. Het bezoek aan Parijs van president Beji Caid Essebsi op 7 april zal mogelijks de internationale hulp aan het land versnellen.

Isis laat meer dan 200 Iraakse Yezidi vrij na acht maanden – 2015/08/04 – The Guardian 

De groep Islamitische Staat heeft meer dan 200 Yezidi vrijgelaten op woensdag na hen gedurende acht maanden te houden.  Dit is de laatste massale vrijlating van gevangenen door de extremisten die lijden als doelwit van de VS geleide luchtaanvallen en een Iraaks grondoffensief.

Saudi -Arabië verhoogt productie van ruwe olie naar het hoogste niveau – 2015/08/04 – The Guardian 

Saudi -Arabië heeft de ruwe productie geleid naar zijn hoogste koers. Dit voedt onverwacht de sterke vraag uit buitenlandse raffinaderijen en verhoogt de lokale capaciteit.

Palestijnen in strijd tegen ISIL meedoen Yarmouk – 2015/09/04 – Al Jazeera 

Secretaris – generaal van de VN Ban Ki-moon heeft opgeroepen tot actie om een ​​bloedbad van de Palestijnse vluchtelingen in Syrië Yarmouk kamp te voorkomen, net na alle Palestijnse facties overeengekomen zijn met de Syrische regering om militair geweld te gebruiken om de Islamitische Staat van Irak en de Levant te verdrijven ( ISIL ), vooral de strijders uit het omstreden Palestijnse vluchtelingenkamp in Damascus.

Egypte , de revolutie en de toekomst van de Moslim Broederschap – 2015/10/04 – Orient XXI

Ze regeren en beheersen verschillende landen en worden gelijktijdig vervolgd in veel van deze landen : hoe beheren de Moslim broeders de macht? Wat is de ervaring die zij hebben in Egypte? In Turkije? In Jemen? Twee lezingen, Egypte in omwentelingen, onder leiding van Bernard Rougier en Stéphane Lacroix, en de Moslim Broederschap, alsook de macht onder die van Pierre PUCHOT proberen deze problemen aan te pakken.